Asiatisk Wok

2017-02-08 - 15:00:00
 
Vi gillar verkligen mat med starka, vågade smaker och detta är defintivt en rätt som bjuder på just det! Vill man byta ut några grönsaker går det alldeles utmärkt, men vi brukar hålla oss till denna kombination.
 
1 litet vitkålshuvud
1 gul lök
2 stora morötter
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
 
Sirap
Ingefära (kryddburk, torkad och mald)
1 ½ tsk Sambal Oelek
1 msk soja
Olja att steka i
 
250 g Blandfärs/Quornfärs, allt beroende på om man vill ha det helt vegetariskt eller inte.
 
Börja med att finstrimla alla grönsakerna. Strimla vitkålen. Vi brukar sen dela morötterna på två eller tre delar och sedan skära dom julienne (tändsticksstorlek). Den gula löken kan kvartas och sedan skäras i tunna strimlor. Purjolöken skivas även den i tunnare strimlor.
Vitkålen steks först. Börja med lite olja i pannan och när du lagt ner vitkålen häller du över sirap och steker till kålen är mjuk. Mängden sirap är upp till var och en, men det är gott med sötman!
När kålen mjuknat kan du lägga den åt sidan. Stek sedan lök, purjolök samt morötter i lite olja tills löken är genomskinlig och morötterna börjar mjukna. Lägg sedan grönsakerna ihop med vitkålen.
Finhacka vitlöken och fräs snabbt i olja tills det börjar bli lite, lite färg på den. Det tar ca ½ - 1 minut på medelvärme. 
 
När grönsaker och vitlök är fräst så är det dags för köttfärsen. Här kan man välja själv om man vill använda kött eller vegetarisk färs. Vi har använt oss av båda och det har ingen som helst betydelse för smaken. 
Stek färsen i olja tills den är klar och ös sedan på med ingefära! Här är det verkligen överflöd som gäller. Första gången vi gjorde det här hemma så hade vi på så mycket vi tyckte räckte och sen tog vi lite till. 
 
När färsen är färdigstekt och kryddad är det dags att blanda ihop allt! Vi brukar ställa tillbaka pannan på plattan under tiden, så allt är jämnvarmt. Nu ska det även smaksättas ännu mer. Häll på sirap, lite mer ingefära, sambal oelek samt soja och blanda sedan ihop allt ordentligt. Smaka av så du är nöjd med smakerna, så är det dags att äta!
 
Hoppas det skall väl smaka!
 
 
 
 

Kommentarer!

Lämna din kommentar

Namn:
Kommer du tillbaka?

Mailadress: (Visas endast för Oss)

Blogg:

What's on your mind:

Trackback