Potatisgratäng med helstekt fläskytterfilé

2016-10-17 - 15:00:00
En av mina (Madelene) specialitéer är potatisgratäng. Det är något jag mer än gärna gör från grunden och min inställning är att det är värt tiden det tar, för det blir så otroligt mycket godare! Min är gjord på riktig vispgrädde, dels för att jag tycker det blir godare, men också för att känslan är att det blir krämigare.
Hade en ledig dag när Johan jobbade, så passade på att ta mig tid att både göra en potatisgratäng och helsteka fläskytterfilé.
 
Det du behöver:
 
Potatisgratäng:
ca 500 g potatis
1 st gul lök
1 vitlöksklyfta
Riven ost
ca 5 dl vipsgrädde
Salt, Vitpeppar
 
Fläskytterfilé
 
Marinaden:
ca 1 dl olja
1 msk farinsocker
1 msk limejuice
1 tsk basilika (torkad)
1,5 tsk chili explosion (Santa Maria)
1 tsk Lawrys seasoned salt
0,5 tsk lökpulver
 
Gör såhär:
Börja med att blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Putsa sedan köttet och lägg ner i en plastpåse och häll över marinaden. Ju längre det får ligga, desto bättre, så vi brukar lägga in köttet tidigt på morgonen, eller redan kvällen innan.
 
Sätt ugnen på 250°C.
Skala potatisen och skär i tunna skivor. Brukar hålla mig till skivor på ca 3 mm. Har man en mandolin är det att rekommendera, men annars är det vass kniv och ett stort tålamod som gäller! :-) Jag brukar skiva lite åt gången, då det är så olika hur mycket potatis det går åt. Beror på storlek på potatis och storlek på form. Här användes en form som var ca 30x24 cm. Riv löken på den grova sidan på ett rivjärn och pressa vitlöken.
 
Smöra en ugnsfast form. Lägg sedan ett lager med potatis i botten, så hela botten täcks. Lägg över lite riven lök, salta och peppra. Lägg sen på ett lager potatis. Lägg över lök, salt, peppar samt riven ost. Ännu ett lager potatis. Lägg över lök, salt, peppar samt pressad vitlök. Fortsätt sedan montera potatisgratängen med ett lager potatis, lök, salt och peppar i taget tills du har 2-3 cm upp till kanten på formen. Det brukar bli en 6 - 7 lager minst. Kom ihåg att avsluta med ett lager potatis.
 
Häll till sist grädden över all potatis och se till att du täcker allting. 
Ställ sedan in potatisgratängen mitt i ugnen. När den börjar få lite färg, vilket tar ca 10 minuter, sänker du värmen på ugnen till 175°C. Där skall den nu stå i minst 60 min.
 
Nu är det dags att ta fram köttet. Stek köttet på alla sidor tills det fått ordentligt med färg. Farinsockret kan bli väldigt brunt, men var inte rädda för att låta köttet brynas! När du känner dig klar, lägg köttet i ugnsfast form och ställ in med potatisgratängen. Det skall nu få stå inne och gotta sig i ca 25-30 min.
Nu kan du även passa på att toppa gratängen med riven ost. Gör du det tidigare finns risken att ytan blir väldigt mörk.
 
När 60 min gått är det dags att ta ut härligheten! :-)
 
 
Dags för servering! Hoppas det skall smaka!