Tarte Flambée
När jag bodde i Frankrike i Alsace så fick jag möjligheten att äta en lokal specialitet, nämligen Tarte flambée.
Jag kom att älska denna rätt, och tänkte att det skulle vara roligt att testa att göra en egen tolkning.
Du behöver följande:
Till degen:
5 dl vetemjöl, 300 g
½ tsk salt
2 dl vatten
2 msk olivolja
Till fyllning:
1 st gul lök
1 pkt bacon
2 dl creme fraiche
1 pkt Philadelphia - Vitlök och örter
Önskad mängd svarta oliver
Gör såhär:
Blanda vetemjöl med vatten, salt och olivolja och knåda ihop till en deg. Låt vila i en bunke som är övertäckt med plastfolie.
Skiva baconet och den gula löken samt blanda creme fraiche med Philadelphiaosten. Dela även oliverna på mitten
Sätt ugnen på högsta värme och sätt in en plåt.
Börja nu att kavla ut degen på en mjölad bänk. Du kan själv välja storlek, det vill säga om Tarte Flambéen ska uppta hela plåten, eller om du vill göra dem mindre. Vi valde att göra dem tallriksstora. Lägg sedan över den färdigkavlade degen på ett bakplåtspapper. Bred ut blandningen med creme fraiche och Philadelphiaosten men lämna någon centimeter i kanten. Vik därefter upp kanterna och lägg på lök, bacon och oliver.
Flytta sedan över bakplåtspappret med degen på den varma plåten. Låt den stå i mitten på ugnen tills degen börjar få en gyllenbrun färg eller cirka 6-9 minuter. Om du gör fler degar så är det viktigt att plåten värms på nytt.
Våga gärna att sätta egna prägel på denna franska specialitet, exempelvis med örter, rödlök eller champinjoner.
Vi vill önska er en smaklig måltid.


