Falukorv med potatis och broccolimos samt senapssås
2016-07-17 - 22:06:43
Falukorv är en riktig klassiker och går att tillaga i olika former! Idag har vi gjort vår egna variant av falukorv i ugn. Detta har vi serverat med potatismos blandat med broccoli och gul lök, vilket ger moset en härlig karaktär samtidigt som den gröna färgen bidrar rent estetiskt. Korven och moset rundas av med en senapssås.
Ingredienser till 4 portioner
Potatismos:
Ca 7 medelstora potatisar
2 broccoli-buketter
1 gul lök
1 dl mjölk
1 msk smör
½ tsk örtsalt
Falukorv:
ca 400 g falukorv
1 pkt krossade tomater
1 ½ dl bostongurka
1 gul lök
2 krm chilipulver
1 tsk basilika
1 tsk vitlök (torkad)
2 krm svartpeppar
Riven ost
Senapssås:
6 dl mjölk
2 msk mjöl
½ tsk salt
½ tsk pepparmix
4 msk senap (valfri sort, vi använde Västervikssenap)

Börja med att skala potatisen. Skiva sedan potatisen och broccolin i mindre bitar, för att det ska ta kortare tid för det att koka klart. Hacka löken och stek lätt, tills den precis börjar bli genomskinlig. Ställ sedan löken åt sidan, medan potatisen och broccolin kokar.

Hacka den gula löken. Går lika bra med små som större bitar. Allt efter hur man själv vill ha det. Blanda krossade tomater, bostongurka och hackad lök i en bunke. Krydda med chilipeppar, vitlök, basilika och svartpeppar. Låt dra en stund, minst 10 minuter.
Lägg falukorven i en ugnssäker form och gör skåror i korven. Fyll skårorna med tomat&gurkblandningen och häll sedan resten av blandningen i formen. Toppa korven med riven ost. Ställ in mitt i ugnen, på 200°C grader i ca 25 minuter. Om osten får för mycket färg, kan man sänka värmen till 175ºC grader.

Börja med att blanda mjölken och mjölet i en kastrull på medeltemperatur, rör om ordentligt. När blandningen börjar bli varm, blanda då i salt, peppar, senap och rör om så ingredienserna blandas. Sänk värmen och låt såsen puttra under tiden som korven är i ugnen och moset förbereds. Rör om då och då fram till servering.

När potatisen och broccolin kokat klart och mjuknat, mosa med potatisstöt ihop med mjölk och smör. När blandningen är slät, blanda ner löken och krydda.
Nu är det dags för servering!

Ät och njut!


Kommentarer!